Kategorie
Uroda

Kształty paznokci

Piłując paznokcie, pod uwagę wziąć należy między innymi wygląd dłoni oraz długość palców. Odpowiednio dobrany kształt płytki to sprawdzony sposób na ich optyczne wysmuklenie. Który z nich wybrać?

Okrągły— to najbardziej uniwersalny kształt paznokci, który sprawdzi się u każdej kobiety. Stanowi on idealne rozwiązanie dla osób, których płytka jest narażona na uszkodzenia mechaniczne. Zaokrąglone paznokcie są w stanie skutecznie zredukować ryzyko złamania czy rozdwajania. W jaki sposób uzyskać owalne paznokcie? W tym celu należy spiłować je zgodnie z kształtem opuszków.

Kwadratowy — taki kształt najlepiej prezentować będzie się u pań mających smukłe palce i średnie lub długie palce. Decydując się na niego należy zdawać sobie sprawę z tego, że jest on znacznie bardziej narażony na złamanie czy rozdwojenie od pozostałych. Kwadratowe paznokcie uzyskuje się trzymając pilnik prostopadle do palca.

Kwadratowy zaokrąglony — to dobra alternatywa dla klasycznych, kwadratowych paznokci. Dzięki zaokrąglonym brzegom, takie paznokcie prezentują się znacznie subtelniej. By je uzyskać, po opracowaniu kształtu kwadratu należy spiłować i zaokrąglić ostre krawędzie.

Owalny — paznokcie o tym kształcie pasują do niemalże każdego typu dłoni, pięknie je wysmuklając. Są one trwałe i doskonale nadają się do zdobień. Takie paznokcie uzyskuje się niemalże tak samo jak kwadratowe zaokrąglone, z tą różnicą, że zaokrąglenia powinny być tutaj nieco mocniejsze.

Migdał — mianem tym określa się zaokrąglone paznokcie, które są spiłowane nieco bardziej niż owalne. Wysmuklają one zarówno palce, jak i całe dłonie. Paznokcie typu migdał to doskonały sposób na wyeksponowanie wszelkiego rodzaju zdobień. Jak go uzyskać? W tym celu należy spiłować boczne granice paznokci pod kątem 45 stopni, a następnie delikatnie zaokrąglić szpic.

Spiczasty — to idealny kształt dla wszystkich kobiet, którym zależy na wysmukleniu dłoni. Idealnie nadaje się na wielkie wyjścia. Jako że trudno uzyskać go na naturalnej płytce, najlepiej do tego celu wykorzystać żel oraz bazę proteinową, a płytkę spiłować symetrycznie z obu stron, do uzyskania ostrego zakończenia.

Dodaj komentarz