Co zaserwować podczas romantycznej kolacji
Kategorie:

Co zaserwować podczas romantycznej kolacji

Romantyczna kolacja to doskonały sposób na spędzenie chwili tylko we dwoje. Najczęściej organizujemy ją z okazji rocznicy ślubu czy Walentynek, lecz nic nie stoi na przeszkodzie, by taką miłą niespodziankę przygotować dla bliskiej osoby bez okazji. Jakiego rodzaju dania i napoje najlepiej sprawdzać będą się w czasie romantycznej kolacji?

O czym warto pamiętać przygotowując menu na taką okazję? Nie powinno ono zawierać dań zbyt ciężkich i obfitych. Przejedzenie wywołać może bowiem uczucie nadmiernej senności. Unikać należy tutaj także potraw z dodatkiem czosnku, cebuli czy innych składników o intensywnym zapachu. Niewskazane są również dania kłopotliwe w konsumpcji oraz takie, którymi można się z łatwością ubrudzić.

Romantyczna kolacja to doskonała okazja do zaserwowanie potraw zawierających składniki uznawane powszechnie za afrodyzjaki. Jedną z nich jest koktajl z krewetek z granatem. Owoce morza zawierają unikalną kompozycję składników skutecznie wpływających na potencję. Zalicza się do nich między innymi witamina E, która uznawana jest za eliksir płodności i młodości. Jeżeli chodzi natomiast o granat, zwiększa on libido i poprawia sprawność seksualną. W roli przystawki na romantyczną kolację znakomicie sprawdzi się także sałatka z selerem i brzoskwinią. Pierwszy z nich często nazywany jest warzywem płodności. Brzoskwinia skutecznie oddziałuje na zmysły i wydłuża czas stosunku. Jakie inne dania na bazie afrodyzjaków zaserwować można podczas romantycznej kolacji z ukochaną osobą? Następna propozycja to roladki z indykiem, papryką oraz awokado. Ostatni ze składników jest bogaty w magnez, potas, witaminę oraz oraz jednonienasycone kwasy tłuszczowe. Skutecznie poprawia on nastrój, niweluje zmęczenie i poprawia potencję. Jaki deser zaserwować podczas romantycznej kolacji? Sprawdzona propozycja to suflet czekoladowy. Główny składnik tego przysmaku nie tylko usprawnia koncentrację i działa przeciwdepresyjnie, lecz zwiększa także sprawność seksualną.

Żadna romantyczna kolacja nie może się odbyć bez wina. Jak wybrać idealny trunek na tę okazję? Panuje tutaj zasada, zgodnie z którą wino białe lub różowe najlepiej pasuje do lekkich dań , jak przystawki, sałatki czy subtelnie doprawiony drób, ryby i owoce morza. Nieco cięższe, bardziej wyraziste potrawy serwować można natomiast z dodatkiem czerwonego wina. Niemniej istotna kwestia to dobór smaku wina do smaku konkretnego dania. Do dań słonych najlepiej pasują wina wytrawne. Nie znajdzie ono natomiast zastosowania w przypadku słodkich potraw. Zawarty w nich cukier sprawiać będzie, że zawarta w winie gorycz będzie jeszcze mocniej wyczuwalna. Tłuste, ciężkie dania najlepiej serwować wraz z wytrawnym trunkiem, który zrównoważy ciężkość posiłków. Do gorzkich potraw nie należy natomiast podawać win cierpkich — niepotrzebnie podkreślą one ich goryczkę. W sezonie jesienno — zimowym podczas romantycznej kolacji warto zaserwować grzane wino z dodatkiem przypraw korzennych uznawanych za afrodyzjaki. Do kategorii tej zalicza się między innymi cynamon, goździki oraz imbir.

Jeden komentarz do “Co zaserwować podczas romantycznej kolacji

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *