Co zaserwować podczas romantycznej kolacji
Kategorie:

Co zaserwować podczas romantycznej kolacji

Romantyczna kolacja to doskonały sposób na spędzenie chwili tylko we dwoje. Najczęściej organizujemy ją z okazji rocznicy ślubu czy Walentynek, lecz nic nie stoi na przeszkodzie, by taką miłą niespodziankę przygotować dla bliskiej osoby bez okazji. Jakiego rodzaju dania i napoje najlepiej sprawdzać będą się w czasie romantycznej kolacji?

O czym warto pamiętać przygotowując menu na taką okazję? Nie powinno ono zawierać dań zbyt ciężkich i obfitych. Przejedzenie wywołać może bowiem uczucie nadmiernej senności. Unikać należy tutaj także potraw z dodatkiem czosnku, cebuli czy innych składników o intensywnym zapachu. Niewskazane są również dania kłopotliwe w konsumpcji oraz takie, którymi można się z łatwością ubrudzić.

Romantyczna kolacja to doskonała okazja do zaserwowanie potraw zawierających składniki uznawane powszechnie za afrodyzjaki. Jedną z nich jest koktajl z krewetek z granatem. Owoce morza zawierają unikalną kompozycję składników skutecznie wpływających na potencję. Zalicza się do nich między innymi witamina E, która uznawana jest za eliksir płodności i młodości. Jeżeli chodzi natomiast o granat, zwiększa on libido i poprawia sprawność seksualną. W roli przystawki na romantyczną kolację znakomicie sprawdzi się także sałatka z selerem i brzoskwinią. Pierwszy z nich często nazywany jest warzywem płodności. Brzoskwinia skutecznie oddziałuje na zmysły i wydłuża czas stosunku. Jakie inne dania na bazie afrodyzjaków zaserwować można podczas romantycznej kolacji z ukochaną osobą? Następna propozycja to roladki z indykiem, papryką oraz awokado. Ostatni ze składników jest bogaty w magnez, potas, witaminę oraz oraz jednonienasycone kwasy tłuszczowe. Skutecznie poprawia on nastrój, niweluje zmęczenie i poprawia potencję. Jaki deser zaserwować podczas romantycznej kolacji? Sprawdzona propozycja to suflet czekoladowy. Główny składnik tego przysmaku nie tylko usprawnia koncentrację i działa przeciwdepresyjnie, lecz zwiększa także sprawność seksualną.

Żadna romantyczna kolacja nie może się odbyć bez wina. Jak wybrać idealny trunek na tę okazję? Panuje tutaj zasada, zgodnie z którą wino białe lub różowe najlepiej pasuje do lekkich dań , jak przystawki, sałatki czy subtelnie doprawiony drób, ryby i owoce morza. Nieco cięższe, bardziej wyraziste potrawy serwować można natomiast z dodatkiem czerwonego wina. Niemniej istotna kwestia to dobór smaku wina do smaku konkretnego dania. Do dań słonych najlepiej pasują wina wytrawne. Nie znajdzie ono natomiast zastosowania w przypadku słodkich potraw. Zawarty w nich cukier sprawiać będzie, że zawarta w winie gorycz będzie jeszcze mocniej wyczuwalna. Tłuste, ciężkie dania najlepiej serwować wraz z wytrawnym trunkiem, który zrównoważy ciężkość posiłków. Do gorzkich potraw nie należy natomiast podawać win cierpkich — niepotrzebnie podkreślą one ich goryczkę. W sezonie jesienno — zimowym podczas romantycznej kolacji warto zaserwować grzane wino z dodatkiem przypraw korzennych uznawanych za afrodyzjaki. Do kategorii tej zalicza się między innymi cynamon, goździki oraz imbir.

Jeden komentarz do “Co zaserwować podczas romantycznej kolacji

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *